PRZEPISY NA ZDROWE JEDZENIE!!!!

.

ŚNIADANIE

CHLEB BANANOWY

3 banany

2 jajka

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka cynamonu

łyżeczka kakao

szklanka mąki ryżowej

dla chętnych miarka odżywki białkowej

ciepła woda

Wszystko razem blendujemy, wlewamy do keksówki wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopnina na 35 minut.Na gotowe ciasto można położyć twaróg i dżem lub miód.

 

PLACUSZKI OWSIANE

1 szklanka płatków owsianych

3 jajka

łyżka wiórków kokosowych

mieszanka orzechów, bakalii, goji, dynii, słonecznika

łyżka miodu

Wszystko razem mieszamy i smażymy na średnim ogniu w formie placuszków na oleju kokosowym pod przekryciem. Placuszki można jeść z dżemem lub masłem orzechowym.

 

JAGLANY "SNICKERS"

W 2 szklankach mleka zagotuj pół szklanki kaszy jaglanej, po koniec gotowania dodaj dwie łyżki kakaa, na spodzie naczynia połóż dwie kostki gorzkiej czekolady oraz ugotowaną kaszę,posmaruj masłem orzechowym, posyp orzechami, rodzynkami i daktylami.

.

DRUGIE ŚNIADANIE

SHAKE KAWOWY

zaparzoną kawę
Banana
Cynamon
Dwie łyżki masła orzechowego
Łyżka kakao

Wszystkie składniki razem blendujemy.

PLACUSZKI BANANOWE

2 jajka
1 banan
1 miarka odżywki białkowej

(lub cynamon i wiórki kokosowe)
Wszystkie składniki wymieszać w blenderze,smażyć na oleju kokosowym,na małym ogniu.
 

ZUPA DYNIOWA

Składniki na ok. 2 litry zupy:
1 mała dynia hokkaido
1 litr wody
200mlmleczka kokosowego
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2łyżeczki

gałki muszkatołowej
sól,pieprz,papryka do smaku
Wykonanie:
Dynię kroimy na mniejsze kawałki.W dużym garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek razem z imbirem i chwilę podsmażamy. Wrzucamy pokrojoną dynię, mieszamy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 20-25 minut.Doprawiamy cynamonem, gałką, solą i pieprzem,papryką.
Blendujemy na gładki krem.
Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i ponownie zagotowujemy.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.

.

OBIAD

Makaron ryżowy

podany z wołowiną

pociętą w paski

oraz z warzywami

(papryka,ogórek,marchew). Warzywa dodane do wołowiny na patelni,

przez chwilę duszone.

Warto dodać do smaku sos sojowy i przyprawy wedle uznania.

Całość posypana sezamem.

 

Gotujemy makaron pełnoziarnisty.

Kurczaka smażymy na patelni,
dodajemy do tego ugotowane zielone szparagi i pietruszkę.
Mięso i warzywa dusimy na patelni z pesto :)

 

Gotujemy ryż,

krojimy piersi z kurczaka,wrzucamy na patelnie.

Gdy mięso się usmaży dodajemy do mięsa warzywa mrożone-mieszankę meksykańską lub chińską.Wszystko przyprawiamy wedle uznania.

.

KOLACJA

Łosoś

Ser camembert

rucola,pomidorki

Rybe i ser zawijamyw folię i pieczemy 15 minut w 160st.

 

Rukola

mozzarella

pomidory suszone

pesto

oliwki

Mozzarellę

smarujemy pesto,dodajemy pomidory, Posypujemy pestkami dynii i oliwkami.

Podajemy z tuńczykiem.

 

Makrela wędzona

Brokuł- ugotowany lub mrożony (wrzucamy na patelnie i dusimy przez kilka minut).

.

ZDROWE DESERY

SERNIK

800 g chudego twarogu
6 jaj
2-3 dużych łyżek miodu
1 śmietankowy lub waniliowy budyń bez cukru
1 szklanka chudego mleka
1,5 łyżki oleju kokosowego
Ciut olejku migdałowego lub rodzynki.
Wszystko poza białkami zmiksować,a białka ubić na sztywno z ociupinką soli i na koniec delikatnie wymieszać z masą twarogową.
Piec 60-70 minut w 180.

BROWNIE

Cukinia
3 jajka
2 banany
2 łyżki kakao,
szklankę mąki (do wyboru)
4 łyżki masła orzechowego
Łyżeczkę sody
20daktyli (wcześniej namoczonych we wrzątku)
Cała tabliczkę czekolady gorzkiej min.70% rozpuszczamy w garnuszku do postaci płynnej,dodajemy do pozostałych składników,starkowaną cukinie dodajemy do reszty.Wszystko razem blendujemy.Wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika na 160-180 stopni.Pieczemy 35 minut!!!

CIASTECZKA

Pół szklanki syropu z agawy lub miodu,

pół szklanki masła orzechowego,

szklanka płatków jaglanych

szklanka słonecznika.

W garku podgrzewamy miód i masło, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wykładamy na blachę w formie ciasteczek i wkładamy do piekarnika (150°) na 5-10min.

Nasze kluby

          Białogard            

Grunwaldzka 24a 
 
Koszalin  

      Podgórna 11      

532590115  602436153
fiteska@gmail.com